Rechtbank Noord-Holland, 5 maart 2025 (ECLI:NL:RBNHO:2025:1728): In deze zaak was onduidelijk of de huurovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd was aangegaan. De rechtbank paste de Haviltex-norm toe en concludeerde dat het om een overeenkomst voor bepaalde tijd ging. Daarnaast werd vastgesteld dat de verhuurder niet voldeed aan de eisen voor het toekennen van renovatiepunten, wat resulteerde in een huurprijsvermindering. huurregels.nl
-
Rechtbank Den Haag, 18 februari 2025 (ECLI:NL:RBDHA:2025:3295): Hier betrof het een begeleidingswoning waarbij de huurder een huurachterstand had opgebouwd. Ondanks een eerdere betalingsregeling die niet werd nagekomen, vorderde de verhuurder ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning. De rechtbank wees de vordering toe vanwege de aanhoudende betalingsachterstand.
Deze uitspraken illustreren het belang van duidelijke afspraken in huurovereenkomsten en het naleven van betalingsverplichtingen.
De Haviltex-norm is een belangrijke rechtsregel in het Nederlandse contractenrecht, genoemd naar het arrest van de Hoge Raad op 13 maart 1981 (Haviltex-arrest, ECLI:NL:HR:1981:AG4158).
De Haviltex-norm bepaalt dat bij de uitleg van een overeenkomst niet alleen de letterlijke tekst telt, maar vooral wat partijen over en weer redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten op basis van:
-
de zin die zij in de gegeven omstandigheden aan de bepalingen mochten toekennen, en
-
wat zij op dat punt redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
In gewone taal:
Je kijkt niet alleen naar wat er letterlijk op papier staat, maar vooral naar de bedoeling van partijen en de context waarin het contract is gesloten. Denk aan zaken als:
-
Wat hebben ze mondeling besproken?
-
Wat is gebruikelijk in de branche?
-
Hebben ze eerdere afspraken op een bepaalde manier uitgevoerd?
-
Hoe zijn de verhoudingen tussen partijen?
Voorbeeld:
Stel, in een huurovereenkomst staat dat "onderhoud voor rekening van de huurder is". Volgens de letterlijke tekst moet de huurder dus alles betalen. Maar als uit de communicatie blijkt dat men het eigenlijk had over klein onderhoud (zoals een kraanleertje vervangen), dan kan de rechter concluderen dat groot onderhoud (bijv. dakvervanging) toch voor de verhuurder is — op basis van de Haviltex-norm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten