Duurzaam woonadvies

Wat is dat nou eigenlijk,  duurzaam wonen? Is het begrip duurzaam beperkt tot lange termijn energiebesparing en goed voor onze aarde of zijn onze gezondheid en ons welzijn ook duurzaam te noemen?

Mensen beschouwen hun gezondheid en welzijn als de belangrijkste factor voor een gelukkig leven, en meer en meer wordt gezindheid gezien als hun eigen verantwoordelijkheid. men is ook meer en meer bereid hiervoor meer geld uit te geven.  Het roept de vraag op of huurders mogen vragen aan hun verhuurder om een airco te installeren, of  juist een luchtbevochtiger in de wintermaanden. Wij slapen gemiddeld 8 uur per dag en ademen dan in (te) goed geïsoleerde appartementen lucht in die wellicht niet van de beste kwaliteit is. Onzichtbare schimmelsporen krijgen in slecht geventileerde ruimtes vrij spel. Zeker voor kwetsbare groepen als astma-patiënten,  baby's en zwangere vrouwen ouderen is het belangrijk om schone lucht in te ademen. 

Loopt de warmte te veel op in de woning en krijgt u het niet koeler? Dan heb je te maken met hittestress. In sommige gevallen kun je zelf maatregelen nmen om te zorgen dat het koeler wordt in de woning, maar het kan ook zijn dat je de hulp van de verhuurder moet inschakelen. Echter de verhuurder is niet verplicht iets te doen. In de Nederlandse wet staat alleen het recht op warmte vastgesteld, maar niet het recht op koelte. Je moet dus echt je best doen om de verhuurder ervan te overtuigen dat het echt te warm is in de woning en dat je er zelf alles aan gedaan hebt om de warmte terug te dringen.  Hierbij kun je denken aan de woning s' nachts luchten, lamellen, zonwering, planten op het balkon plaatsen, 

In een aantal gevallen hebben de rechter en de Huurcommissie huurders gelijk gegeven en vastgesteld dat de temperatuur te hoog opliep in de woning. In deze gevallen werd de hitte aangemerkt als een "gebrek'.

Om na te gaan of er een verwijtbaar gebrek is in temperatuuroverschrijding wordt gebruik gemaakt van de Temperatuuroverschrijdings-methode. Deze methode gaat ervan uit dat de hitte in de woning een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar 26,5 graden is, terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Om dit goed aan te tonen is het van belang dat je zelf ook goede maatregelen in huis neemt om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt.  Verder is het slim om een logboek met de datum, tijd en temperatuur in de ochtend, middag en avond bij te houden. de temperatuur lees je af aan de kamerthermostaat. Aan te raden is om ook foto's te maken van de kamerthermostaat. De gegevens van de buitentemperatuur kun je vinden op de website van de KNMI. Kies het weerstation dat het dichtst bij jou in de buurt ligt.

Hebben meer bewoners last van de hitte? Vraag hen ook hetzelfde te doen. De verhuurder, rechter en Huurcommissie overtuig je het meest als verschillende huurders uit een complex een logboek bijhouden.

Naast zonwering aan de buitenkant van de woning ter voorkoming ken je ook in de woning met lamellen of groene planten de zon weren. Daarnaast zijn goede ventilatiegaten en spui-voorzieningen nodig om de warme lucht s' nachts uit huis te verdrijven. Aanpassingen vallen onder woningverbetering. De verhuurder mag hiervoor huurverhoging vragen of kosten doorberekenen in de servicekosten.


Joan Mulder 

Geen opmerkingen: