Als je iets koopt, heb je recht op een goed product. Je moet het product tijdens de levensduur zonder problemen kunnen gebruiken. Die levensduur is geen vaste termijn en hangt af van ondermeer de prijs en het merk. Voldoet een product niet aan de verwachting die je ervan mag hebben of gaat het buiten je schuld kapot, of vertoont het mankementen, dan moet de verkoper servicegewijs zorgen voor een kostenloze reparatie of een vervangend product. Dat staat in de wet (Consumenten koop)
Vooral op websites is het vaak onduidelijk welke rechten je hebt zonder een verzekering bij te kopen.
Wettelijk gezien is de fabrieks fabrieksgarantie 1-2 jaar. Na deze periode heb je vaak nog steeds een wettelijk recht op een goed product. Dit staat in de bijgeleverde Garantie voorwaarden van het betreffende product.
Wanneer de verkoper failliet is gegaan wendt u zich direct tot de producent.
Betreft het een eigen product van de verkoper (bijv. Blokker of BCC) en gaat deze failliet, dan vervalt de garantie en kunt u de reparatie-nota aanbieden aan de curator.
Zekerheid als verdienmodel
Soms wordt Extra garantie aangeboden bij aankoop van duurdere apparaten, vaak bij elektronica zoals een laptop of televisie, of grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachinesof koelkasten. U koopt deze bij om een gevoel van extra zekerheid te kopen. Toch is dat vaak niet nodig omdat de wettelijke garantie voldoende zou moeten zijn.
Bewijzen.
Na 1 jaar moet je als consument bewijzen dat je het product normaal hebt gebruikt en dat je 'niet hoefde te verwachten' dat het product stuk zou gaan.
De onopzettelijke schade die per ongeluk ontstaat bij het gebruik van het product wordt schade door eigen schuld genoemd. Bijv. bh-beugel in wasmachine, koffie over laptop of kortsluiting. Deze vallen niet onder de wettelijke garantie maar soms wel onder de inboedelverzekering (mits all risks), soms met een eigen risico.